Muz kabuğunun bu özelliğini duymuş muydunuz? Muz kabuğundan kurabiye…Üstelik üç ay bozulmuyor ve çok sağlıklı…

Unlu mamuller pek size nazaran değil mi?

Bir muzu soyup kabuğunu attığınız vakit, aslında lezzetli ve besleyici bir yiyeceği atıyorsunuz.
Vegan yemek tanımlarını takip eden biri değilseniz, muz kabuğunu pişirmeyi hiç düşünmemiş olabilirsiniz. Ancak bilim insanları bu yolun inançlı olduğu kadar sıhhatiniz için de çok yararlı olduğunu göstermiş.
Araştırmacılar deneydeki eserlerle tadım testi yaptığında, tüketiciler muz kabuğuyla pişirilen kurabiyelerin sıradan kurabiyeler kadar hoş olduğunu belirtmiş.Üstelik muz kabuğuyla pişirilen bu eserlerde bol ölçüde mineral ve kanserle savaşan besin de bulunuyor. Örneğin çalışmada muz kabuklarıyla zenginleştirilen şekerli kurabiyeler, çok daha fazla lif, magnezyum, potasyum ve antioksidan bileşenler barındırıyor.

Fakat çok fazla muz kabuğu edilen kurabiyeler, muhtemelen yüksek lif sebebiyle biraz kahverengi ve sert oluyor. Tepsideki kurabiyeler yüzde 7,5 muz kabuğu içeren un ile hazırlandığında, hamur işlerinin dokusu çok daha iştah açıcı bir istikrara ulaşıyor.

Üstelik eserler oda sıcaklığında üç ay boyunca dayanıyor.
Çalışmada sırf kurabiyelere muz kabuğu eklemenin sonuçları incelense de, bulgular muz kabuğu ununun ekmeklerde, keklerde ve makarnalarda da kullanılabileceğini akla getiriyor.Örneğin geçen yıl muz kabuğuyla yapılmış kek üzerinde yürütülen bir çalışmada, meyvedeki sarı kabuğun sunduğu besin dayanağının yanısıra esere doğal bir renk de sağladığı keşfedilmiş.
2016 yılında yürütülen diğer bir araştırmada ise buğday ununun yüzde 10’una kadarını muz kabuğu unuyla değiştirmenin, pişirilen ekmeği daha yüksek protein, karbonhidrat ve yağ içerikleriyle zenginleştirebileceği bulunmuş.

Unlu mamuller pek size nazaran değil mi? Muz kabuklarını köride kullanabilirsiniz. Vegan blogcular da kısa mühlet evvel muz kabuğundan ‘pastırma’ yapılabileceğini göstermiş.
Bu meyvenin kabuğunu yemek sağlıklı bir seçenek olmanın yanısıra besin israfını azaltmaya da yardımcı oluyor. Bir muzun yükünün yaklaşık yüzde 40’ını kabuğu oluşturuyor ve besinle dolu olan bu kabuk birçok vakit çöpe atılıyor.

Muz kabukları çiğ oldukları vakit natürel ki hiç kullanışlı değil. Ama yanlışsız biçimde hazırlandıklarında çok lezzetli olabiliyorlar. Hatta kabukların antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bulunduğundan, birtakım eserlerin raf ömrünü bile uzatabilirler.

Aynı şey, keklerin antioksidan özelliklerini artırdığı ve aromasını zenginleştirdiği bulunan mango kabuğu üzere öteki meyve kabukları için de geçerli.
Bu yüzden bir muzu içindekini yemek üzere soyduğunuz vakit, kabuğunu atmamayı bir düşünün.

Çalışma ACS Food Science & Technology bülteninde yayımlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir